Fem un any!

Aquesta setmana estem ben contentes, ja que… FEM UN ANY!!! Cinquanta-quatre entrades que ja hem publicat, amb tantes notícies i tant sobre lingüística comentat. Ens n’hem deixat moltes per escriure, així que recuperarem algunes de les perdudes pel pas del temps i quina llengua o aspecte lingüístic haguéssim aprofitat per explicar. Sabríeu respondre les preguntes de les noves notícies? Si llegiu les antigues entrades enllaçades segur que podreu!

L’inici oficial va ser esportiu (el Mundial), però ja teníem alguna entrada anterior sobre l’abdicació del rei d’Espanya. Si unim les dues, ens trobem que hem de parlar del portuguès brasiler i el castellà de més enllà de l’Atlàntic, així que… què millor que parlar del trident temible del Barça, un dels grans “culpables” del triplet blaugrana? Com quin jugador parla en Neymar? Com és que en Messi i en Luis Suárez tenen castellans diferents? Fins i tot, l’última final que han jugat han tingut polèmica amb l’aparició de Manuel Valls, president de França, a la final de la Champions League, com ja va passar amb altres afers a un expresident francès. Creieu que li deuria costar molt aprendre la pronúncia francesa?

La Merkel i en Juncker van marcar un altre post abans de l’oficial, on vam parlar dels dialectes de l’alemany i, justament, fa ben poc que es va celebrar el festival d’Eurovisió a Viena. Gràcies al triomf de la Conchita, l’any passat, es va celebrar a la ciutat austríaca. Parlen de manera molt diferent austríacs i alemanys?

Un dels leitmotivs d’aquest any ha estat la lluita contra la Jihad. Fa ben poc, a casa nostra hi va haver, com a mínim, una greu descoordinació entre cossos policials en una redada contra els jihadistes a Catalunya. Quina variant de l’àrab deuen fer servir per fer-se entendre entre ells? O és que tots parlen el mateix?

Irlanda, tot i que va ser notícia per la vaga de fam per raons lingüístiques d’una de les seves eurodiputades, sembla que va tenir enveja del referèndum escocès, així que també van abordar una qüestió ben important: el matrimoni per a les parelles homosexuals. La majoria dels irlandesos hagués entès la pregunta si hagués estat escrita en gaèlic?

Seguint amb qüestions polítiques, aquest cop més properes, la Santa Seu va voler parlar amb les dues monges més compromeses políticament que tenim avui en dia: la Teresa Forcades i la Lucía Caram. El Vaticà és l’únic lloc del món on tenen el llatí com a idioma oficialus imagineu com seria una citació en llatí?

Fora de les nostres fronteres més pròximes vam patir per la brutal epidèmia d’ebola a la zona Libèria i Sierra Leone. Aquests últims dies a Olot hi ha hagut el primer cas de diftèria, una altra malaltia temuda i, alhora, desconeguda per tothom. La vacuna va haver de venir de Rússia, país del qual vam parlar per haver creat una agència pròpia de notícies que fugís de les novetats occidentals. Hem de considerar perfectiva o imperfectiva la incidència d’aquesta malaltia?

Vam anar lluny, més lluny fins i tot dels nostres límits planetaris, per intentar pensar com hauríem de parlar amb els extraterrestres perquè ens entenguessin. I abans d’entrar a altre sistemes estel·lars, ens vam parar a explicar la història mai explicada del Sol i la seva família. Aquests dies, una sonda està veient el que mai havíem arribat a apreciar de Plutó i les seves llunes. D’on vénen els seus noms: Plutó, Caront, Hidra i Nix?

Tornant a la Terra, tantes persones parlants de tantes llengües diferents han mort al Mediterrani en embarcacions precàries buscant una nova vida, com és el cas dels rohingya. Quines llengües deurien parlar? Tenen tanta vitalitat com el rohingya?

Podríem seguir repassant tot el hem anat aprenent (perquè fent aquest blog hem après moltíssim) durant tot aquest temps i plantejar-nos noves preguntes. Podríem recuperar les entrades més metodològiques, les més curioses, les més allunyades del nostre dia a dia… Però el que sí que és clar és que, vosaltres, lectors, teniu una cosa en comú: el català és part de la vostra vida (i si repassem d’on ens visiteu, en Mikimoto encara tindria llocs per anar i trobar catalanoparlants pel món!). Vam apostar per publicar en una llengua minoritària (no tant com d’altres, és clar!) sobre un tema minoritari. Tot i això hem aconseguit que uns quants fidels es prenguin uns minuts setmanals per fer-nos una visita. Moltíssimes gràcies i per més aniversaris amb tots vosaltres!

Sabies que… sí, hem canviat el disseny del blog. Any nou, vida nova i… canvi de look! Què n’opineu?

Què hi dius?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s