Els San Antonio Spurs, actual equip de Pau Gasol, han retirat recentment la samarreta d’un dels grans mites de l’equip, l’exjugador Tim Duncan. El 21 romandrà el costat de samarretes tan importants com les del 50 de David Robinson o el 6 d’Avery Johnson al sostre de l’AT&T Center.
Per als aficionats del bàsquet és ben sabut que Duncan va néixer a les Illes Verges dels Estats Units, tanmateix per a la majoria és una dada desconeguda (si no ho és ja el personatge en si, allunyat dels focus com altres noms més populars), però això no ens impedeix fer una ullada a la situació lingüística d’aquest territori no incorporat dels Estats Units.
Llengües tan diverses com l’anglès, el francès i el neerlandès tenen cabuda en aquestes illes, a més de criolles del francès i l’anglès (si no recordeu el que són les llengües criolles, una visiteta a aquesta entrada de fa un temps us solucionarà el dubte). De fet, la incursió de colons anglesos, francesos, estatunidencs i neerlandesos al Carib amb esclaus africans ha conformat la majoria la diversitat lingüística de la zona.
El nostre protagonista, a més de tenir com a llengua nacional l’anglès (és a dir, l’idioma que s’ensenya a l’escola, que es fa servir oficialment i un llarg etcètera), també parla l’anglès crioll de les Illes Verges. Aquesta llengua, tot i no ser oficial, no està ni molt menys en situació de perill, ja que es pren com la llengua definitòria de la identitat dels habitants de les illes. El crioll anglès presenta un continuum lingüístic a tot el territori, és a dir, que hi ha poques diferències entre el que es parla a una i altra illa. Tanmateix, sí que és cert que entre les veïnes tot és molt semblant, però no així entre les més llunyanes, on hi són més paleses les diferències. Un exemple el tenim a l’illa de Saint Croix, on va néixer Tim Duncan, que aporta una dosi important de castellà a causa de la gran quantitat d’immigrants d’origen caribeny de parla hispana que hi viuen.
Així doncs, si crèieu que les llengües criolles són cosa del passat o d’ús molt residual en gent gran i amb pocs estudis, penseu en Tim Duncan (a més d’exjugador de la NBA compta amb una carrera universitària) i se us passaran els tòpics de cop.
Sabies que… no tots els criolls tenen la mateixa sort que el que avui hem exposat? De fet, en algun cas, malaurament, hem pogut determinar quan va deixar de tenir parlants natius. Parlem del negerhollands, un crioll basat en el neerlandès a més del danès, l’anglès, el francès, el castellà i elements de llengües africanes, el qual va morir quan la seva última parlant nativa va traspassar l’any 1987.