El Papa Francesc anomena l’extermini armeni com “el primer genocidi del segle XX”

Aques cap de setmana passat, el Papa Francesc es va referir al pròxim centenari de l’extermini armeni, sota els termes de “primer genocidi del segle XX”. Avui toca parlar, doncs, de l’armeni. Aquesta llengua indoeuropea és parlada per uns vuit milions de persones a Armènia, estats del voltant i a tants altres països del món, per la diàspora que es va produir per culpa de les matances i deportacions en massa efectuades per l’imperi Otomà.

Armènia (viquipèdia)

Per què remarquem que és una llengua indoeuropea i no d’alguna manera més específica? En el cas del català, diem que és un idioma indoeuropeu, però també romànic, ja que és una de les llengües que es van derivar del llatí. Però i l’armeni? De fet, hi ha diferents versions sobre la seva veritable filiació, tot i que oficialment forma una família monolingüística: la família armènia. En què es basen les altres teories?

La que pren més força, dins de les no oficials, és la fa que el grec sigui la seva germana, fent una família grecoarmènia. Tot i que són de dues tendències diferents dins de l’indoeuropeu (llengües satem (l’armeni) o centum (el grec), segons uns canvis fonològics a partir de l’indoeuropeu), la veritat és que tenen molts components lèxics i gramaticals comuns (més que amb la resta de llengües). Fins i tot, alguns especialistes diuen que s’hauria d’ampliar la família a balcànica, tot integrant també l’albanès.

L’armeni, com el grec, té un alfabet propi. Va ser creat pel lingüista i monjo Mesrob Maixtots el 405 o 406. En un principi només es feia servir en textos literaris, però a partir del segle XIX ja es va escriure en qualsevol context. Al 1920, es van introduir novetats a l’alfabet, com les lligadures (unió de lletres) i majúscules.

Alfabet armeni (rbedrosian.com)

Sabies que… l’armeni també té dialectes? Els dos prinicipals són l’occidental i l’oriental. La variant occidental és caracteritzada per les fusions fonètiques (és a dir, menys complexitat fonètica respecte de l’oriental), causades per la proximitat del turc.

——————————————————————————————————————

Nota: recordem que SMM no emprarà cap notícia de cap mitjà d’AEDE a causa de l’aprovació de la nova llei de la propietat intel·lectual que impedeix enllaçar material dels diaris de l’associació de forma sistemàtica sense pagar. Des d’aquí, volem mostrar el nostre desacord amb la mesura imposada i, de pas, afavorir els mitjans que aposten per noves vies de difusió.

Una resposta a “El Papa Francesc anomena l’extermini armeni com “el primer genocidi del segle XX”

  1. Retroenllaç: El cas dels papers de Panamà esquitxa polítics i personatges de tot el món |

Què hi dius?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s